Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο φτερωτός λέων της Βενετίας...

Ο φτερωτός λέων του Ευαγγελιστή Μάρκου, προστάτη της Βενετίας, υπήρξε το  έμβλημα της "Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αδρία". 

Απεικονίσεις του, σε ποικίλη μορφή και χρήση, συναντούμε όχι μόνο στη Βενετία, αλλά και σε όλες τις περιοχές όπου επεκτάθηκε η κυριαρχία της, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.
 
Στο νησί μας καταγράφηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα γύρω στις ογδόντα ανάγλυφες παραστάσεις του φτερωτού λέοντα. Σκαλισμένες σε μάρμαρο ή ντόπιο πωρόλιθο έστεφαν τις πύλες και τα κύρια τμήματα των οχυρώσεων και των δημόσιων κτιρίων. 
 
Οι τύποι απεικόνισης που χρησιμοποιούνταν είναι κυρίως τρεις:
 
Α) Το σώμα του λέοντος αποδίδεται σε στροφή των τριών τετάρτων, με τα φτερά ανοιγμένα πίσω και πάνω από το κεφάλι του. Ατενίζει το θεατή και φαίνεται να κινείται είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Ο τύπος αυτός συνηθίζεται ιδιαίτερα κατά το 14ο και 15ο αιώνα.
 
Β) Ο λέων αποδίδεται από το πλάι και σε κίνηση, με τα φτερά ανοιγμένα προς τα πίσω, και με το ευαγγέλιο, κλειστό ή ανοιχτό και ενεπίγραφο, ανάμεσα στα μπροστινά του πόδια.
 
Γ) Ο λέων απεικονίζεται μετωπικά, με έμφαση στο κεφάλι που πλαισιώνεται από τα ανυψωμένα φτερά. Ο τύπος αυτός ονομάζεται “in soldo” ή “in gazzetta”, από το είδος των νομισμάτων όπου συνήθως παρουσιάζεται, ή ακόμη “in mollecca”, λόγω της σχηματικής του ομοιότητας με τη μορφή καρκίνου.
 
Σε όλες τις παραλλαγές στα υστερότερα παραδείγματα, ο λέων αποδίδεται αγέρωχος και ρωμαλέος, αποπνέοντας δύναμη και σιγουριά, ενώ η γεμάτη ένταση μορφή του εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο εξανθρωπισμένη.
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία και ιδέα για την ανάρτηση: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved
 
ΠΗΓΗ: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, παραλιακή λεωφόρος Ηρακλείου.

Σημείωση: Αν σας αρέσει η τοπική ιστορία ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.