Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μακαρόνια των γιαγιάδων μας!

Τα συσκευασμένα μακαρόνια που καταλαμβάνουν ράφια πολλά στα σύγχρονα σούπερ μάρκετ δεν υπήρχαν πάντα... Υπήρχαν εποχές κατά τις οποίες το μόνο ζυμαρικό που γνώριζε το παραδοσιακό κρητικό νοικοκυριό ήταν τα μακαρόνια τα σκιουφιχτά!

Για να τα παρασκευάσουν οι γυναίκες παλιά ζύμωναν αλεύρι, με νερό και ρακή. Μετά ακολουθούσαν, ανάλογα με τις συνήθειες που επικρατούσαν σε κάθε περιοχή, δύο διαδικασίες:

* Είτε έφτιαχναν (σκιούφιζαν) με τη ζύμη κορδόνια, τα οποία έκοβαν σε στριφογυριστά ζυμαρικά.

* Είτε άνοιγαν το ζυμάρι σε φύλλο και το έκοβαν σε μικρά τετραγωνάκια. Μετά σκιούφιζαν (δηλαδή έστριβαν) τα τετραγωνάκια αυτά και κάπως έτσι προέκυπταν τα σκιουφιχτά!

Οι φτωχοί απλά τα έβραζαν σε νερό παλιά. Όσο οι εποχές άλλαζαν, ο περισσότερος κόσμος είχε την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνει τα σκιουφιχτά του, βρασμένα σε ζωμό κρέατος (αρνί, πρόβατο ή κοτόπουλο) και πασπαλισμένα με μπόλικο ανθότυρο.

Σήμερα, τα σκιουφιχτά μακαρόνια αποτελούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά φαγητά της κρητικής κουζίνας. Όμως, δύσκολα μπορούμε να βρούμε τα αυθεντικά. Τα μακαρόνια αυτά δεν τα φτιάχνουν πολλές νοικοκυρές στα σπίτια τους πια. Εξαίρεση, ίσως αποτελούν οι γυναίκες της Σητείας που έχουν ειδικότητα σ' αυτό το μπελαλίδικο έδεσμα της Κρητικής Κουζίνας.

Αν είμαστε τυχεροί και βρούμε γνήσια, φρέσκα σκιουφιχτά, ας έχουμε υπόψιν μας πως γίνονται ακόμα πιο νόστιμα αν τα βράσουμε σε ζωμό από πρόβατο ή αρνί και κοτόπουλο ανακατεμένο μαζί. Όπως θεωρείται καλύτερα και για το γαμοπίλαφο δηλαδή...

Σε κάποιες περιοχές της Κρήτης μπορεί να συναντήσουμε τα σκιουφιχτά μακαρόνια με την ονομασία «λαζάνια».

Οι σύγχρονοι μάγειροι έχουν κατά καιρούς πολλές δημιουργικές εμπνεύσεις, σχετικές με τα σκιουφιχτά: Τα κάνουν με απάκι, με μανιτάρια και γενικά προσθέτουν μέσα διάφορα υλικά. Η παραδοσιακή συνταγή πάντως, υπαγορεύει πως τα χειροποίητα ζυμαρικά μας θέλουν απλώς βράσιμο σε ζωμό κρέατος, καλό ανθότυρο, άντε και λίγο βούτυρο για τσαχπινιά!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσει η παράδοση και η αυθεντική Κρήτη ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.