Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδρομή εκεί που αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο!

Εικόνες που ξεπηδούν μέσα από την κρητική παράδοση και συνδέονται με ένα πανάρχαιο έθιμο, θα βιώσουν όσοι βρεθούν ανήμερα της γιορτής του Αϊ Γιώργη στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς. Το έθιμο επιτάσσει την ευλογία χιλιάδων προβάτων, το άρμεγμά τους στην εκκλησία και την επί τόπου διανομή του γάλακτος στους πιστούς.

Η γιορτή πέφτει φέτος τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024 και το Terra Santa Travel διοργανώνει από το Ηράκλειο μονοήμερη εκδρομή στο πανηγύρι του Αι-Γιώργη του Γαλατά στην Ασή Γωνιά.

Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στο βενετσιάνικο Ρέθυμνο για απογευματινό καφεδάκι, κατά την επιστροφή στο Ηράκλειο.

Ας διαβάσουμε τώρα πως περιγράφουν την εκδρομή οι διοργανωτές: "Αναχώρηση νωρίς το πρωί για το όμορφο και ιστορικό (απάτητο από τους Τούρκους) χωριό της Ασή Γωνιάς όπου κάθε χρόνο γίνεται γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά, γιορτή κατά την οποία χιλιάδες αιγοπρόβατα οδηγούνται από τους βοσκούς στον περίβολο της εκκλησίας προκειμένου να ευλογηθούν από τον Ιερέα και κατόπιν να αρμεχθούν και το γάλα τους να μοιραστεί στον κόσμο. Ο καθένας μπορεί, κρατώντας ένα μπουκάλι να πάρει γάλα, καθώς και να πιει όσο επιθυμεί. Παμπάλαιο έθιμο ασυνήθιστο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Οι κάτοικοι λένε πως το έθιμο αυτό αναβιώνει από τότε που υπάρχει το χωριό τους και μάλιστα οι ίδιοι θεωρούν αδιανόητο να μην κατεβάσουν τα πρόβατά τους για να ευλογηθούν ανήμερα του Αη-Γιώργη. Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι’ αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αη-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό.

Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο γραφικό Ρέθυμνο και το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής".

Η τιμή συμμετοχής είναι 17 ευρώ και σ' αυτήν περιλαμβάνονται:

* Μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν

* Συνοδός του γραφείου

* Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για κρατήσεις θέσεων να επικοινωνούν με το Terra Santa Travel:

Γούβες 70014

Τηλέφωνα: 28970 42609 και 6946 082751, fax: 28970 42569

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

web: www.terrasantatravel.gr  

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι εκδρομές, οι κοντινές και οι μακρινές, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.