Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως μας ξεκολλάει ένα τραγούδι απ' το μυαλό;

Από καιρό σε καιρό το παθαίνουμε όλοι! Ένα τραγούδι που δεν μας αρέσει μας κολλάει και δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε παρά τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργεί...

Κάτι τέτοιο συνέβει σ' εμάς πρόσφατα. Όταν ξυπνήσαμε το επόμενο πρωί και ο ενοχλητικός "έντεχνος" σκοπός βρισκόταν ακόμα στο κεφαλι μας, αποφασισαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας...

Γκουγκλάραμε: "Πως μπορώ να ξεφύγω από ένα τραγούδι που στριφογυρνάει στο μυαλό μου";

Και ναι, λοιπόν... Ήταν τόσο απλό! Έπρεπε να μασήσουμε μια... τσίχλα! Ευτυχώς, κάπου στο σπίτι υπήρχε ένα πακετάκι, το περιεχόμενο του οποίου ήταν έτοιμο να θυσιαστεί για τον ευγενή αυτό σκοπό.

Μασάμε την τσίχλα μας και... είναι εντυπωσιακό. Όντως βοηθάει! Και πως θα μπορούσε να μην βοηθάει δηλαδή αφού, συμφωνα με ανάρτηση του έγκυρου https://www.huffingtonpost.gr/ έχει γίνει ολόκληρη επιστημονική μελέτη για το θέμα!

Πρόβλημα για το 90% των ανθρώπων...

Μάλιστα. Ολόκληρη επιστημονική μελέτη, καθώς -όπως φαίνεται- τα τραγούδια που κολλάνε στο μυαλό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά εμάς, αλλά το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως!

Βέβαια, από το 90% των ανθρώπων που το παθαίνει μόνο το 15% θα το χαρακτήριζε βασανιστήριο. Αλλά και πάλι! Το πρόβλημα είναι πρόβλημα, για άλλους απλο, για άλλους βασανιστικό, για άλλους αντικείμενο μελέτης...

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Reading ζήτησε σε 98 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη να ακούσουν «πιασάρικα» τραγούδια, όπως το «Payphone», το Maroon 5 και «Play Hard» από τον David Guetta.

Μετά έγινε παύση για 3 λεπτά και κατόπιν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πατήσουν ένα κουμπί σε περίπτωση που το τραγούδι «τους είχε κολλήσει στο μυαλό». Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών λεπτών, οι 98 εθελοντές είχαν την επιλογή να μασούν τσίχλα, να χτυπούν τα δάκτυλά τους στο τραπέζι ή να μην κάνουν απολύτως τίποτα.

Το συμπέρασμα της τσίχλας!

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως όσοι μασούσαν τσίχλα είχαν λιγότερες πιθανότητες, κατά ένα τρίτο λιγότερο, να επαναφέρουν στη μνήμη τους το τραγούδι που άκουσαν, συγκριτικά με όσους δεν μασούσαν τσίχλα.

Ο ψυχολόγος Phil Beaman του πανεπιστημίου Reading εξήγησε στη Ηuffington Post πως περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακοή δεν περιλαμβάνουν μόνο τον ακουστικό φλοιό αλλά και περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ομιλία.

«Με το να αναγκάσεις τις περιοχές αυτές να ενεργοποιηθούν μέσω του μασήματος μιας τσίχλας το αποτέλεσμα είναι να καταστέλλεις την ικανότητά τους να υποστηρίξουν την ακούσια παραγωγή ή την ανάμνηση μιας μελωδίας» εξήγησε ο Beaman.

Η προσωπική μας εμπειρία και άλλα κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν...

Όπως προαναφέραμε, η προσωπική μας εμπειρία από το μάσημα της τσίχλας ως αντίδοτο στα τραγούδια που μας κολλάνε στο μυαλό, είναι θετική. Όντως δουλεύει.

Το πρόβλημα, όμως είναι πως μόλις σταματήσαμε το μάσημά της, περίπου 40 λεπτά μετά, το ενοχλητικό τραγούδι επανήλθε στο μυαλό. Όχι τόσο έντονο και δυνατό, αλλά και πάλι βασανιστικό...

Έτσι προχωρήσαμε με τη σειρά στις εξής καλές πρακτικές: Ήπιαμε μια βαλεριάνα, κάναμε 40 λεπτά γιόγκα, αρχίσαμε να μαγειρεύουμε ακούγοντας άλλα τραγούδια και μασώντας τσίχλα!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία αρχείου.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά και χρήσιμα νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.