Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συμβούλευε τους νέους ο Ιάκωβος Καμπανέλλης;

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα 29 Μαρτίου 2011 όταν έφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Πρόκειται για τον μεγάλο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό.

Η "Στέλλα" με τη Μελίνα Μερκούρη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
"Ο δράκος" με το Ντίνο Ηλιόπουλο σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου.
Το "Κορίτσια στον ήλιο" με το Γιάννη Βόγλη σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

είναι μερικές από τις ταινίες που οφείλουμε στον Ιάκωβο Καμπανέλλη...

"Η Αυλή των θαυμάτων"
Το "Παραμύθι χωρίς όνομα"
"Το μεγάλο μας τσίρκο"
"Ο εχθρός λαός"

είναι μερικά από τα πιο γνωστά του έργα τα θεατρικά.

Aιχμάλωτος των Ναζί στο Μαουτχάουζεν...

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921. Ήταν το έκτο από τα εννέα παιδιά του Στέφανου Καμπανέλλη, εμπειρικού φαρμακοποιού, και της Αικατερίνης Λάσκαρη, που προερχόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.

Το φθινόπωρο του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς. Οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τον Μάιο του 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα μαγεύτηκε από τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και προσπάθησε να γίνει ηθοποιός. Δεν μπόρεσε, όμως, καθώς δεν διέθετε απολυτήριο γυμνασίου και έτσι αφοσιώθηκε στο γράψιμο.

Μεταξύ άλλων έγραψε και το βιβλίο "Μαουτχάουζεν", στο οποίο εξιστορεί όσα συγκλονιστικά βίωσε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Πριν "φύγει" του είχε ζητηθεί να δώσει συμβουλές προς τους νέους με την πείρα της ζωής...

Οι συμβουλές του (βλ. απόσπασμα βίντεο στο τέλος του κειμένου) είναι ένας ύμνος στον πολιτισμό και στην καλοσύνη.

Κι αν ένας άνθρωπος που έζησε τη θηριωδία στο Μαουτχάουζεν μπορούσε να είναι καλός... τότε μπορούμε κι εμείς, έτσι δεν είναι;

Οι συμβουλές του Ιάκωβου Καμπανέλλη προς τους νέους

"Θα σας συμβούλευα, αγαπάτε το διπλανό σας, αγαπάτε κι αυτόν που είναι πιο πέρα, να αγαπάτε και τον εχθρό σας, που αν τον αγαπάτε από πριν, μπορεί να μη γίνει ποτέ εχθρός σας.

Εύχομαι να ζήσετε ωραία, να τραγουδάτε και αντί άλλες ασχολίες που σας πάνε σε δρόμο με κακίες, που βγάζουν τα κακά μας ένστικτα, να σας πηγαίνουν στο δρόμο που είναι δημιουργικός και καλός.

Ο δρόμος που μας πάει εκεί είναι ο πολιτισμός. Η μουσική μας πάει σε ωραίες σκέψεις, σε ωραία συναισθήματα, το καλό βιβλίο, ομορφαίνει τον κόσμο, όπως τα λουλούδια.

Η μουσική το ίδιο. Ο καλός κινηματογράφος. Ο πολιτισμός πρέπει να είναι η ζωή του ανθρώπου πάνω στη γη"...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπανέλλη.

Σημείωση: Αν θέλετε να ζήσετε ωραία και να μένετε μακριά από δρόμους με κακίες βάλτε τα "Βολταρακια" στα αγαπημένα σας και ξεκινάτε τη μέρα σας μαζί μας!