Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπάνιο έθιμο του Σαββάτου του Λαζάρου 

Το Σάββατο του Λαζάρου μια παράδοση αιώνων αναβιώνει στα Ανώγεια. Πρόκειται για ένα σπάνιο έθιμο, το οποίο συνδέται με μια τιμή προς τους νεκρούς. 

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα των Ανωγειανών όπου γης "Ανωγή": "Οικογένειες, κυρίως αυτές που έχουν νεκρό στο σπίτι τους τον τελευταίο χρόνο, φτιάχνουν μεγάλα γλυκά ψωμιά (άρτους) και τα στολίζουν με σταυρό και λουλούδια, καθώς αναγράφουν και το όνομα ή τα αρχικά του αγαπημένου τους προσώπου. Στη συνέχεια οι γυναίκες θα μεταφέρουν αυτά τα ψωμιά στην εκκλησία που θα μείνουν εκεί στην διάρκεια της ημέρας, όπως βλέπετε και από τη φωτογραφία του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι. Το απόγευμα ο παπά Ανδρέας μαζί με τους ενορίτες του Αγίου Γεωργίου θα κόψουν τα γλυκά ψωμιά σε μικρά κομμάτια και θα τα μοιράσουν στο Μεϊντάνι, στα σπίτια και σε επισκέπτες του χωριού προς τιμήν των νεκρών ενοριτών μας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και την κορύφωση που θα επέλθει με την Ανάσταση του Χριστού. Ανάλογη διαδικασία γίνεται σε όλες τις εκκλησίες των Ανωγείων.
 
Το Σάββατο του Λαζάρου αποτελεί μια νεκραναστάσιμη εορτή που δεν είναι πένθιμη, αφού προοιωνίζεται η Ανάσταση του Κυρίου και είναι εξαιρετικά σημαντική λίγο πριν την απαρχή της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών"...
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία και πηγή: Anogi.gr

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα έθιμα της Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.