Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαραθανθός: Το άγνωστο, πανάκριβο μυρωδικό!

Σε ένα από τα βολταράκια μας στην Ιταλία είχαμε δοκιμάσει, κατόπιν παρότρυνσης ντόπιου, μια λιχουδιά λαχταριστή: Επρόκειτο για την πορκέτα, ένα φαγητό που όμοιό του δεν υπάρχει στην Κρητική διατροφική παράδοση.

Σε πολλά μέρη της κεντρικής Ιταλίας πωλείται, όπως πωλείται στην Κρήτη το σουβλάκι: Σε λαϊκές αγορές, σε καντίνες, σε πανηγύρια... Πρόκειται για μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος, αρωματισμένα με βότανα, ψημένα βασανιστικά αργά στο φούρνο...

Όταν μετά από 4-5 ώρες η πορκέτα είναι έτοιμη, κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται σε σάντουϊτς (πανίνο - panino) μέσα σε ένα απλό, φρέσκο, άσπρο ψωμάκι. Συχνά ως... σος για το ψωμάκι χρησιμοποιείται το ζουμί της πορκέτας! Πρόκειται για μια γεύση απλή και εξαιρετική! Δεν είναι τυχαίο που οι New York Times κατέταξαν το χοιρινό πορτσέτα ως το 5ο καλύτερο πιάτο στον κόσμο.

Ψάχναμε συνταγές...

Όταν γυρίσαμε, λοιπόν, κι εμείς στην Ελλάδα ψάχναμε να βρούμε συνταγές για να παρασκευάσουμε το εκλεκτό έδεσμα στο σπίτι μας.

Το βασικό αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται στην πορκέτα είναι το δεντρολίβανο. Χρειαζόμαστε, επίσης, λάδι, σκόρδο, πιπέρι και αλάτι υποχρεωτικά. Κατά τα λοιπά, ανάλογα με τη συνταγή μπορεί να χρειαστούμε θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο ή/και μαραθόσπορο. Στις συνταγές που ζητείται μαραθόσπορος, απαιτείται το καβούρντισμα του -μαζί με τους κόκκους του πιπεριού, στην αρχή της διαδικασίας παρασκευής της πορκέτας.

Η ανακάλυψη του μαραθανθού!

Ψάξε - ψάξε για να βρούμε την καλύτερη συνταγή, αυτή στην οποία θα συμφωνούσαν τα περισσότερα δημοσιεύματα και οι περισσότεροι Ιταλοί μάγειρες, ανακαλύψαμε κάτι εντυπωσιακό: Το μαραθανθό!

Ήταν ένας Ιταλός σπεσιαλίστας του είδους, ο οποίος είχε δεχτεί να αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά της πεντανόστιμης πορκέτας του. Ένα από αυτά ήταν η χρήση μαραθανθού στο κοκτέιλ των μπαχαρικών του. Ο μαραθανθός είναι το λουλούδι του μάραθου, μυρωδικό, το οποίο είχε δηλώσει πως αγόραζε έναντι... 100 ευρώ το κιλό!

Έτοιμος για την πορκέτα μας και όχι μόνο!

Το κρατήσαμε αυτό... Και μια ζεστή ημέρα τον Ιούλιο του 2018 βρεθήκαμε σ' ένα ωραίο μαραθότοπο στην Ανατολική Κρήτη. Κατά τη διάρκεια ενός άνισου αγώνα με μέλισσες πολλές, μαζέψαμε μια λογική ποσότητα μαραθανθό. Τον ξεράναμε, όπως θα ξεραίνουμε το χαμομήλι και στη συνέχεια τον φυλάξαμε σε γυάλινο βάζο. Εκτός από την πορκέτα που θα φτιάξουμε με αυτόν το χειμώνα, έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιήσουμε και όπου αλλού μπορεί να βάζαμε μάραθο ή μαραθόσπορο!

Για τα αποτελέσματα των... πειραμάτων μας θα σας ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω. Στο μεταξύ... τι ωραίο που είναι να κάνουμε βολταράκια (κοντινά και μακρινά) και να συλλέγουμε εμπειρίες και γνώση, ε; Φανταστείτε πως στην Ιταλία αγοράζουν 100 ευρώ το μαραθανθό, κι εμείς δεν ξέραμε καν τη χρήση του...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μαριάννα Ραπάνη

Σημείωση: Αν σας άρεσε το παρόν τότε είναι πιθανό να σας αρέσει και το: "Δεύτερη η Ελλάδα -μετά το Ιράν- στην παραγωγή του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο"! Διαβάστε εδώ...