Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τα πιο νόστιμα και λιτά πιάτα: Μαργαρίτες σαλάτα!

Η Άνοιξη στην Κρήτη είναι πολύ όμορφη. Η ύπαιθρος γεμίζει χρώματα και αρώματα. Το κόκκινο της παπαρούνας και το κίτρινο της μαργαρίτας.

Κάποιες φορές, τις μαργαρίτες, που λέγονται και μαντηλίδες, τις συναντάμε και με διχρωμία στα πέταλα: Κίτρινα και λευκά μαζί.

Με τις μαντηλίδες κάνουμε τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Με τις μαντηλίδες, που μαδούσαμε παιδιά, μαθαίναμε αν ο άλλος μας αγαπά ή δεν μας αγαπά. Με τις μαντιλήδες, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα νόστιμο πιάτο που συνοδεύει υπέροχα όσπρια και τηγανητά ψάρια - θαλασσινά.

Όπως αναφέρει ο κ. Ερρίκος Σκουλούδης, στο blog του, https://praisos.blogspot.com/:

"Ένα από τα πιο όμορφα άνθη που την Άνοιξη γεμίζουν τις εξοχές της περιοχής Πραισού είναι οι μαντρηλίδες οι κίτρινες μαργαρίτες. Πρόκειται για το χρυσάνθεμο το στεφανωματικό ένα μονοετές φυτό. Στον τόπο μας έχουμε τρία είδη: Την κίτρινη Chrysanthemum coronarium, την κρεμ κίτρινη Chrysanthemum coronarium bicolor αλλά και το chrysanthemum segetum.

Όπως αναφέρει ο Έλμουτ Μπάουμαν (Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία): Oι αρχαίοι την έλεγαν "Διός όφρυ" (φρύδι) και πίστευαν πως προστάτευε τους ανθρώπους από βασκανίες. Ίσως αυτό να ήταν το "χαλκάνθος" του Νικάνδρου ένα από τα μαγικά φυτά της Μήδειας.

Στην περιοχή μας οι ανθισμένες μαντρηλίδες είναι από τα κύρια άνθη για το στεφάνι του Μάη. Όμως πριν ανθίσουν, τους τρυφερούς βλαστούς τους αφού αποσύρουν (τραβήξουν) τα φύλλα τους, τους κάνουν βραστούς. Μετά τους σερβίρουν με λαδόξιδο και ψιλοκομμένο σκόρδο. Είναι από τα πιο νόστιμα και λιτά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Τρώγονται σκέτα ή συνοδεύοντας σαν σαλάτα διάφορα τηγανητά όπως ψάρια, καλαμάρια κλπ".

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία και ιδέα για το κείμενο: Ερρίκος Σκουλούδης