Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ξεχασμένο γλυκό της Κρήτης...

Το γλυκάκι που βλέπουμε στη φωτογραφία μοιάζει με μουσταλευριά, αλλά μουσταλευριά δεν είναι! Είναι ένα παραδοσιακό, αλλά ξεχασμένο γλυκό της Κρήτης, το οποίο λέγεται μελαλευριά και ήταν συνηθισμένο τρατάρισμα στα χωριά που είχαν μελισσοκόμους...

Μας το θύμισε η κ. Μαρίνα Ανδρονά που κατάγεται από το Μέσα Απίδι Σητείας, ένα ορεινό χωριό κοντά στην Ζήρο και τον Χανδρά του Νομού Λασιθίου Κρήτης.

Το έφτιαξε πρόσφατα στο σπίτι της στο Ηράκλειο, το οποίο πλημμύρισε από αρώματα και εικόνες του παρελθόντος. Από αναμνήσεις παιδικές, όταν το γλυκό αυτό προσφερόταν σ' όλα τα σπίτια του χωριού της...

Η συνταγή είναι πανεύκολη!

1 κούπα μέλι
3 κούπες νερό
10 κουταλάκια γλυκού γεμάτα κορν φλάουρ
Λίγη κανέλλα

Πασπαλίζουμε με καρύδι, αμύγδαλο ή σησάμι...

Όπως μας λέει η κ. Ανδρονά, η κούπα της είναι των 250 γραμμαρίων και η διαδικασία παρασκευής είναι ίδια με τη διαδικασία παρασκευής μιας οποιαδήποτε κρέμας.

Η ίδια αναφέρει πως το γλυκάκι αυτό είναι ιδανικός τρόπος να αξιοποιηθεί τυχόν περυσινό ή/και ζαχαριασμένο μέλι.

Πως προέκυψε η μελαλευριά...

Τα χρόνια τα παλιά, που οι άνθρωποι τίποτα δεν περιφρονούσαν και τα πάντα αξιοποιούσαν, έπρεπε να βρουν κάτι να κάνουν το ξέπλυμα του μελιού από τις κερήθρες. Το χτυπούσαν με λίγο αλεύρι και κάπως έτσι προέκυψε η μελαλευριά!

Όπως θυμάται ο κ. Κωνσταντίνος Αγκιναρασταχάκης: "Την πρώτη ύλη, οι μελισσοκόμοι την έπαιρναν από το ξέπλυμα του μελισσοκεριού από τα "στουμπώματα" (καπάκια) της κερήθρας, τα οποία έβγαιναν με μια ειδική πηρούνα προκειμένου να ανοίξουν οι τρύπες και να μπορέσει να βγει το μέλι".

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά κάποιους η μελαλευριά είναι πιο νόστιμη κι από τη μουσταλευριά! Επίσης, πως το εν λόγω γλυκάκι συναντάται κι σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στη Χίο.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μαρίνα Ανδρονά

Σημείωση: Αν σας άρεσε το παρόν, τότε είναι πολύ πιθανό να σας αρέσει και το ξεχασμένο φαγητό της παραμονής των Φώτων !

Σημείωση 2η: Αν σας αρέσει να διαβάζετε για ξεχασμένες γεύσεις και ιστορίες από την κρητική παράδοση κάντε like στη σελίδα μας στο facebook